SUMMER SCHOOL “DIGITAL TRANSITION IN AGRICULTURE AND FORESTRY”

Pieve Tesino / 17-22 July 2023

 

 

 

 


La Summer School si pone l’obiettivo di affrontare la tematica delle nuove tecnologie applicate al settore dell’agricoltura e della selvicoltura: in particolare saranno trattati i temi della sensoristica, automazione, robotica, IA, cloud computing e Internet of  Things per il miglioramento della produttività, sicurezza e sostenibilità. Sono previsti seminari e attività in aula, visite tecniche presso Università e Centri di ricerca che collaborano all’iniziativa.

The Summer School aims to address the issue of new technologies applied to the agriculture and forestry sector: in particular, the topics of sensors, automation, robotics, AI, cloud computing and Internet of Things for improving productivity, safety and sustainability will be covered. Seminars and classroom activities, technical visits to collaborating Universities and Research Centers are planned.


Iscrizione entro il/Registration by: 23/06/2023

Quota partecipazione/Participation fee: € 380,00

Modulo di iscrizione/Registration form

Per informazioni/Information: sspievetesino@gmail.com


PROGRAM

July 17 Monday

15.00: Partecipants arrival
15.30-17.30: Opening ceremony and Lecture
18.00: Welcome cocktail
20.30: Dinner (Cima d’Asta Restaurant)

July 18 Tuesday

9.00-12.30: Lectures:
Prof. Rino Gubiani (UNIUD), Proff.ssa Paola D’Antonio (UNIBAS), Prof. Davide Cammarano (Aarhus University)
13.00-14.00: Light Lunch
14.30-16.30: Lectures:
Prof. Marco Vieri (UNIFI), Prof. Elio Dinuccio (UNITO)
16.45-19.00: Visit to the Arboretum of Pieve Tesino
20.30: Dinner (Cima d’Asta Restaurant)

July 19 Wednesday

7.30-9.30: Travel to UNIBZ – Prof. Fabrizio Mazzetto
9.30-12.45: Lectures and visit to NOI Techpark Alto Adige
13.00-14.00: Light lunch
14.00-15.30: Travel to Trento
15.30-18.00: Visit to CREA – Research Centre for Forestry and Wood (TN) – Prof. Piermaria Corona
18.00-19.30: Return to Pieve Tesino
20.30: Dinner (Cima d’Asta Restaurant)

July 20 Thursday

7.30-11.00: Travel to Treviglio CREA – Research Centre for Engineering and Agro-Food Processing – Dott. Carlo Bisaglia, Ing. Maurizio Cutini, Dott. Elio Romano
11.00-13.00: Lectures with Prof. Domenico Pessina (UNIMI) and visit of the Research Centre
13.15-14.15: Light lunch
14.30-16.30: Visit of SDF Factory and Museum
20.30: Return and Dinner in Pieve Tesino

July 21 Friday

7.30-10.00: Travel to University of Padova – Agripolis Campus – Prof. Luigi Sartori
10.30-12.30: Lectures
13.00-14.00: Light Lunch
14.45-20.00: Free afternoon and visit of Venezia
20.30: Return to Pieve Tesino

July 22 Saturday

11.30-13.00: Lecture and Final Ceremony

Scarica qui il programma/Download the program here


La Summer School è rivolta ad un numero limitato di PhD students, pari a 25 partecipanti in presenza. Le candidature inviate verranno valutate in base al curriculum allegato nella domanda di candidatura.
La partecipazione una volta approvata richiederà il versamento di una quota pari a € 380,00.
Nella quota sono compresi i costi della partecipazione alla Summer School, di pernottamento presso il CSALP in camere multiple, di trasferimento nelle tre giornate di visite tecniche, l’aperitivo di benvenuto, il light lunch (18 luglio 2023) e le cene presso il ristorante Cima d’Asta di Pieve Tesino (17-18-19-20 luglio 2023).

The Summer School is intended for a maximum number of 25 PhD students. Applications will be evaluated on the basis of the CV attached to the application form.
Once approved, participation will require the payment of a fee, which amounts to € 380.
Fee includes the cost of participation in the Summer School, overnight stays at the CSALP in shared rooms, transfers during the three days of technical visits, welcome cocktail, light lunch (18 July 2023) and dinners at the restaurant “Cima d’Asta“ of Pieve Tesino (17-18-19-20 July 2023).


Sede/Venue
CSALP — Centro Studi Alpino (Università della Tuscia)
Pieve Tesino (TN), Via Rovigo 7
Informazioni e come raggiungere il CSALP/Information and how to get CSALP: https://www.unitus.it/it/dipartimento/csalp/chi-siamo/articolo/chi-siamo


COMITATO ORGANIZZATORE/ORGANIZING COMMITTEE
Riccardo Alemanno(1), Leonardo Assettati(1), Leonardo Bianchini(1), Elisa Cioccolo(1), Filippo Cossio(1), Valerio Di Stefano(1), Carlo Macor(1), Gianmarco Rigon(1), Pierluigi Rossi(1)

COMITATO SCIENTIFICO/SCIENTIFIC COMMITTEE
Danilo Monarca(1), Massimo Cecchini(1), Andrea Colantoni(1), Luciano Ortenzi(1), Fabrizio Mazzetto(2), Domenico Pessina(3), Luigi Sartori(4), Rino Gubiani(5), Marco Vieri(6), Paola D’Antonio(7), Paolo Menesatti(8), Carlo Bisaglia(8), Maurizio Cutini(8), Elio Romano (8), Piermaria Corona(9), Davide Cammarano(10), Elio Dinuccio(11)

(1)UNITUS-DAFNE
(2)UNIBZ-Faculty of Science and Technology
(3)UNIMI-DiSAA
(4)UNIPD-TESAF
(5)UNIUD-DI4A
(6)UNIFI-DAGRI
(7)UNIBAS-SAFE
(8)CREA-Research Centre for Engineering and Agro-Food Processing 
(9)CREA-Research Centre for Forestry and Wood 
(10)Aarhus University-Department of Agroecology - C. & W.
(11)UNITO-DISAFA